Η "εκμετάλλευση" των βουνών μας.....για διασκέδαση!

By 18 Φεβ 2022

Η παρέα αυτή χρόνια ανταμώνει στις χιονισμένες πλαγιές του Παρνασσού με πέδιλα. Το Φλεβάρη του 2019 "έδεσε" στην διήμερη διαδρομή Αθ. Διάκος (Μουσουνίτσα) - Γραμμένη Οξυά - Ράχη Τυμφρηστού. Τώρα ήρθε η ιδέα για να δοκιμάσουμε κάτι νέο και συναρπαστικό. Η ένωση των τριών ψηλότερων βουνών της Στερεάς Ελλάδας σε μια χειμερινή διάσχιση ορειβατικού σκι. Τα ενδιάμεσα τμήματα σε χαμηλό υψόμετρο όπου δεν υπάρχει χιόνι θα πεζοπορηθούν κουβαλώντας στην πλάτη τον εξοπλισμό. Η διαδρομή μας ξεκινάει από το Δάφνο (κοντά στην λίμνη του Μόρνου) το Σάββατο 19/02 και τερματίζει με την θεαματική κατάβαση της Βελίτσας στην Τιθορέα.

Η προσπάθεια σε αυτή την διαδρομή είναι πλέον εφικτή καθώς τα μονοπάτια που ενώνουν τα τρία αυτά βουνά είναι πλέον καθαρισμένα για την διέλευση των αθλητών των αγώνων Ultra Tihio Race. Στο 80% η διαδρομή συμπίπτει με την διαδρομή του  3 Ultra Summits Tihiorace 250km.  Το πιο τεχνικό τμήμα είναι η ανάβαση - κατάβαση από τον Κόρακα 2495μ των Βαρδουσίων. Η κορυφή της Γκιώνας (Πυραμίδα 2510μ) όπως και του Παρνασσού (η Λιάκουρα 2457 και ο Γεροντόβραχος 2389μ) δεν παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες. Το συνολικό μήκος της διαδρομής θα είναι περίπου 110χλμ. και η αθροιστική θετική υψομετρική πάνω από 6000μ.

Στόχος είναι να απολαύσουμε για άλλη μια φορά τα βουνά μας με σκι και περπάτημα. Περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους με ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα που το χειμώνα δίνουν ένα τερεν που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις Άλπεις! Η πεζοπορία, το σκι, το τρέξιμο, η ποδηλασία και η αναρρίχηση είναι δραστηριότητες που μπορούμε όλοι να απολαύσουμε στους ορεινούς όγκους μέσα σε υπέροχα τοπία. Ας προστατέψουμε τα βουνά μας για να τα απολαμβάνουμε!!!

Η παρέα

Νίκος Κωστόπουλος
Αλέξανδρος Καμπουρόπουλος
Φωτεινή Κολόκα
Λουκάς Πρατίλας

Λουκάς Πρατίλας

Ο Λουκάς Πρατίλας από τη δεκαετία του ’90 ασχολήθηκε ενεργά με το ορεινό τρέξιμο και τους αγώνες περιπέτειας σαν αθλητής. Η ανάγκη που υπήρξε για περισσότερους ορεινούς αγώνες στη χώρα μας τον ώθησαν να δημιουργήσει νέες διοργανώσεις. Ξεκίνησε την άνοιξη του 2007 με το «Μονοπάτι Παρνασσού» σε συνεργασία με το Δημήτρη Μπουραζάνη. Το φθινόπωρο του 2007 εμπνεύστηκε τον Ορεινό Μαραθώνιο Οίτης «Ηρακλής» και το 2008 την «Ανοπαία Ατραπό» (Μονοπάτι Εφιάλτη). Τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με αρκετές διοργανώσεις σαν τεχνικός διευθυντής. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η συνεργασία του με τον ΣΕΓΑΣ για την δημιουργία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορεινού Δρόμου που διεξάγεται σε ετήσια βάση. Αξίζει να αναφερθεί και η συμμετοχή του στην πενταμελή οργανωτική ομάδα του Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning.  Η τελευταία του σημαντική δημιουργία είναι ο πρώτος αγώνας κατάβασης (downhill) στο πλαίσιο των ορεινών αγώνων της Ύδρας.

www.natureinaction.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ