Αρχική>Αγώνες>SKY>Aristarchos Race to the Sky 2017: Ο ξεχωριστός Sky Running αγώνας του Χελμού!


Aristarchos Race to the Sky 2017: Ο ξεχωριστός Sky Running αγώνας του Χελμού!

Πραγματοποιήθηκε και φέτος ο καθιερωμένος πλέον αγώνας Aristarchos Race to the Sky (20,3 χλμ, +1638μ) καθώς και ο έτερος μικρότερος αγώνας Lycoporta (9.2 χλμ, +821μ) στον ορεινό όγκο του Χελμού, με εκκίνηση το γραφικό Σούβαρδο. Αν και έτρεχα για 3η φορά τον αγώνα, με εντυπωσίασε ξανά η ποικιλομορφία του τερέν του, της φύσης του και φυσικά η δυσκολία του.

 

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Φτάνοντας στο χωριό όπου ο κόσμος είχε ήδη αρχίσει να μαζεύεται πέριξ του μεγάλου πλατάνου της πλατείας, πήγαμε στη γραμματεία του αγώνα που ήταν μέσα… στην Εκκλησία του χωριού που προφανώς δεν λειτουργούσε εκείνη τη Κυριακή. Παραλάβαμε την σακούλα που εκτός του νούμερου με το chip χρονομέτρησης από την chronosystems είχε ένα πολύ χρηστικό σακίδιο πλάτης με μία μπάρα στη εξωτερική τσέπη και το κουπόνι σίτισης για το μεταγωνιστικό γεύμα που προσφέρθηκε δωρεάν σε όλους τους δρομείς που έτρεξαν. Επίσης, παρότι ο καιρός ήταν σύμμαχος με καθαρή ατμόσφαιρα και όχι πολύ ζέστη, η διοργάνωση για αυτούς που κρύωναν το πρωί προσέφερε δωρεάν ζεστό τσάι βουνού, από τον Χελμό φυσικά…

 

 

Λίγο πριν την εκκίνηση, στη σύντομη τεχνική ενημέρωση από τον Νίκο Διαμάντη, ψυχή του αγώνα και εκ των διοργανωτών, τονίστηκαν τα δύσκολα σημεία της κάθε διαδρομής αλλά και το χρονικό όριο “πόρτα” που είχαν οι δρομείς της μεγάλης διαδρομής για να φτάσουν  μέχρι το ψηλότερο σημείο του αγώνα στην κορυφή της Νεραιδοράχης (υψόμετρο 2315μ). H εκκίνηση και για τους δύο αγώνες δόθηκε στις 9:30 από την πλατεία του χωριού, με τον κόσμο να ξεχύνεται στο αρχικό ασφάλτινο ανηφορικό κομμάτι.

 

Μετά από 500 μέτρα η διαδρομή έμπαινε σε ορειβατικό μονοπάτι σχετικά μεγάλης ανηφορικής κλίσης αφού μέσα σε 2.5 περίπου χιλιόμετρα ανέβηκε 600 μέτρα υψομετρικής, κινούμενο βέβαια μέσα σε ελατόδασος ιδιαίτερης ομορφιάς. Μετά από σύντομη κατηφόρα και τον 1ο σταθμό ανεφοδιασμού, τον οποίο συναντούσαμε και κατά την επιστροφή ως τελευταίο σταθμό του αγώνα, ακολουθούσε η απότομη αλλά σύντομη ανάβαση μέχρι ένα χαρακτηριστικό  βράχινο πέρασμα, οι ντόπιοι το ονομάζουν “Λαγόπιασμα”, όπου και ο 2ος σταθμός του αγώνα. Στο σημείο εκείνο η μικρή διαδρομή (Lycoporta race) χωριζόταν από την μεγάλη. Η μικρή διαδρομή μετά από μία πανέμορφη σύντομη κόψη και ένα ακόμα ανηφορικό μικρό κομμάτι κατηφόριζε μέχρι το Σούβαρδο.

 

 

Στη μεγάλη διαδρομή βέβαια τα δύσκολα ήταν μπροστά μας. Πρίν από αυτά όμως, ένα σχετικά επίπεδο και δρομικό κομμάτι 2 περίπου χιλιομέτρων σε οδηγούσε στην αρχή της ανάβασης, περίπου στο ύψος του χιονοδρομικού κέντρου. Εδώ εντύπωση μου προκάλεσε για ακόμα μια φορά, ότι πολλές φορές χρειάστηκε να φωνάξω σε δρομείς μπροστά μου γιατί είχαν βγει εκτός διαδρομής, παρά την σαφέστατη σηματοδότηση. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γινόταν αν είχε και ομίχλη ή κακοκαιρία…

 

Έτσι λοιπόν θα ήθελα να επισημάνω και πάλι: ας μην βάζουμε το κεφάλι κάτω και τρέχουμε, ας ψάχνουμε για τα σημάδια πρώτα και μετά για τον ρυθμό μας, ας κοιτάμε να είμαστε εντός της διαδρομής πρώτα και μετά πως θα περάσουμε τους μπροστινούς μας, γιατί τελικά αν χάσουμε τη διαδρομή, θα βγούμε σίγουρα εκτός ρυθμού και στόχου και σίγουρα πολύ πίσω από τους αθλητές που παλεύαμε να περάσουμε.   

 

 

Στα του αγώνα λοιπόν, ο 3ος σταθμός του αγώνα σηματοδοτεί και το ξεκίνημα ενός πολύ κουραστικού vertical κομματιού περίπου 3 χιλιομέτρων σε πετρώδες μονοπάτι, το οποίο κινείται όμως σε φανταστική ατμοσφαιρική κόψη, και καταλήγει που αλλού, στον Αρίσταρχο. Στην μέση της ανηφόρας αυτής, όπως και σε διάφορα άλλα σημεία της διαδρομής συναντούσες διασώστες της Ε.Ο.Δ. έτοιμους να παράσχουν κάθε βοήθεια. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι η Διοργάνωση για 1η φορά φέτος μερίμνησε να έχει και Ιατρό στον τερματισμό, και μάλιστα εξειδικευμένο στα extreme sports, την Κατερίνα Γραφανάκη.

 

 Ο Αρίσταρχος λοιπόν, ή «Αστεροσκοπείο Αιμίλιος Χαρλαύτης», ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιλέχθηκε να τοποθετηθεί εκεί γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και το τηλεσκόπιο είναι συνήθως πάνω από τα σύννεφα, και αποτελεί ένα από τα υψηλότερο τηλεσκόπια στην Ευρώπη. Ο αγώνας περνάει σχεδόν δίπλα από την επιβλητική αυτή κατασκευή.

 

Στην κορυφή της Νεραιδόραχης (υψόμετρο 2315μ) βρίσκεται και ο 4ος σταθμός, όπου εκεί εκτός από τροφοδοσία είχες την ευκαιρία να απολαύσεις ένα πανοραμικό των γύρω κορυφών, με την μικρή και μεγάλη Ζήρια από την μια πλευρά και την επιβλητική και κακοτράχαλη οροσειρά του Ερυμάνθου από την άλλη. Φυσικά σε πρώτο πλάνο, ο Αρίσταρχος, τον οποίο γρήγορα αποχαιρετίσαμε ξεκινώντας την κατηφορική πορεία πάνω στο ποδηλατικό μονοπάτι που οδηγεί γρήγορα στην βάση του χιονοδρομικού. 

 

Εδώ με ξάφνιασε ευχάριστα η αλλαγή της διαδρομής, σε σχέση με την 1η χρονιά του αγώνα, όπου η κατηφόρα αν και απότομη ήταν σαφώς ευκολότερη, αφού πλέον δεν έτρεχες μέσα από την πίστα του σκί. Η διαδρομή λοιπόν κάπου στο μέσο της στρίβει αριστερά για να πλησιάσει προς το εγκαταλελειμμένο ορειβατικό καταφύγιο του Χελμού και από εκεί φτάνει μέσω ενός επίπεδου χωματόδρομου-πίστας σκι στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου όπου βρίσκεται και ο 5ος σταθμός του αγώνα. 

 

 

Από εδώ, διασχίσαμε πάλι αλλά από άλλη πλευρά τον Ξηρόκαμπο και με κάποια σκαμπανεβάσματα σε σκιερό πλέον και δασώδες μονοπάτι φτάσαμε στο σημείο που διαχωρίστηκαν νωρίτερα οι δύο διαδρομές. Έτσι παίρνοντας το εν γένει κατηφορικό πετρώδες μονοπάτι, εκτός από ένα βασανιστικό ανηφορικό χιλιόμετρο, μέσα στα έλατα πάλι και περνώντας τον 1ο (πριν) και 6ο πλέον σταθμό του αγώνα έφτασα στον τερματισμό. Εκεί ο κόσμος καταχειροκροτούσε όλους τους αθλητές ενώ μικρά παιδάκια σου πέρναγαν το καλαίσθητο μετάλλιο στον λαιμό. “Λίρα εκατό” το τρεχούμενο παγωμένο νερό από την πηγή στην πλατεία του χωριού, ότι έπρεπε για τα καταπονημένα πόδια των δρομέων.  

 

 

Μετά και τον τερματισμό σχεδόν όλων των δρομέων, έγιναν και οι απονομές, με τα πρωτότυπα χειροποίητα στεφάνια για τους πρώτους και τις πρώτες των 2 αγώνων. Τους νικητές και τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να τα δείτε εδώ…..

 

Σημεία που μας άρεσαν ήταν και πάλι η εξαιρετική δουλειά στον καθαρισμό και την σήμανση των μονοπατιών, το γραφικό Σούβαρδο (σημείο εκκίνησης και τερματισμού), η ζεστή ατμόσφαιρα των κατοίκων και των εθελοντών καθώς και η ατμοσφαιρική εμπειρία να τρέχεις στην κορυφογραμμή της Νεραιδοράχης. Επίσης όπως προανέφερα το δώρο της διοργάνωσης ξέφυγε και πάλι από τα συνηθισμένα “τεχνικά” μπλουζάκια και πλέον έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για τις επόμενες χρονιές…

 

 

Αν κάτι επιδέχεται βελτίωσης, είναι το κόστος συμμετοχής, όπου όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και εδώ οι διοργανωτές πρωτοτύπησαν προσφέροντας μειωμένη τιμή αν κατέθετες νωρίς την συμμετοχή σου, όπως γίνεται και στο εξωτερικό κατά κόρον δηλαδή.

 

Διαπίστωσα λοιπόν και φέτος ότι παρότι μιλάμε για γνήσιο αγώνα Skyrunning, με απόκρημνες και γυμνές κόψεις, με κορυφές που τις πατάς και δεν τις βλέπεις μόνο, σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου τύπου αγώνων, ο Αρίσταρχος σου προσφέρει και αρκετά χιλιόμετρα τρεξίματος σε δάσος, ενώ δεν λείπουν και ευχάριστα διαλείμματα επίπεδων δρομικών χιλιομέτρων.

 

 

Είμαι πεπεισμένος, πως παρά την ιδιορρυθμία και την δυσκολία του, ο Αρίσταρχoς πλέον καθιερώθηκε στους ορεινούς αγώνες μεσαίας απόστασης, και ότι κάθε Σεπτέμβρη αυτή η ορεινή γωνιά της Αχαΐας θα σφύζει από ορεινούς και όχι μόνο δρομείς, που αναζητούν πραγματική εμπειρία Skyrace, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.  

 

Χρήστος Κατσιρόπουλος

Σχόλια   

 
0 0 # vasilis runner 19-10-2017 23:39
Ένας τέτοιος αγώνας δε μπορεί να συνοδεύεται από μία τσαντιτσα από τα jumbo. Θα ήταν όλα τέλεια αν μας χορηγουσαν μια μπλουζαρα να τη φοράμε και να καμαρωνουμε ότι ολοκληρωσαμε έναν αγώνα που είναι ίσως ο δυσκολότερος ημιμαραθωνιος ορεινός στην Ελλάδα. Το μόνο ψεγαδι. Κατά τα άλλα ήταν όλα τέλεια. Συγχαρητήρια σε όλους και ευχαριστούμε το χωριό για τη φιλοξενία του
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+3 0 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 24-10-2017 14:09
"Tσαντίτσα, Jumbo, μπλουζάρα,καμαρ ώνουμε"...Αντί αυτών εγώ θα έγραφα:φιλοξενί α, μεράκι, πανέμορφα ορεινά τοπία, πλήρωση της σκέψης με μαγικές εικόνες, εσωτερική ικανοποίηση, ευδαιμονία, ψυχική ανάταση...
Φλικά.
Δημητρός.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+3 0 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 12-10-2017 09:35
Καλημέρα Νίκο και Χρήστο. Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Για να πω την αλήθεια, δεν γνώριζα ότι το πορτοκαλί είναι σήμα κατατεθέν του αγώνα. Ασφαλώς και η σήμανση ήταν πυκνότατη-και εγώ είμαι οπαδός της μινιμαλιστικής σήμανσης στο βουνό-αλλά στα σημεία που το έδαφος είχε παρόμοιο χρώμα με τα σημάδια, θα μπορούσε να έχει το πορτοκαλί σημάδι ένα λευκό περίγραμμα π.χ. για καλύτερη αντίθεση με τα χρώματα του περιβάλλοντος.
Νίκο, αμέλησα να σου σφίξω το χέρι μετά τον αγώνα... Συγνώμη.Επιφυλά σσομαι για το 2018! Οι αναμνήσεις από τον αγώνα θα μας συντροφεύουν για πολύ καιρό! Και του χρόνου με υγεία!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+3 0 # Diamantis Nikos 12-10-2017 11:12
Είναι σα να το έκανες Δημήτρη! Σ' ευχαριστώ εκ μέρους ολόκληρης της Διοργάνωσης. Καλή η πρότασή σου, θα τη δούμε μαζί με όσα έχουμε σκεφθεί για μόνιμη σηματοδότηση, όπως είχα γράψει και νωρίτερα σε κάποιο άρθρο.
Μακάρι να είμαστε όλοι εκεί το '18, κι ακόμα περισσότεροι!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+5 0 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 11-10-2017 12:40
Πολύ περιεκτικό και όμορφο άρθρο, αντάξιο του πανέμορφου αγώνα....
Χρήστο, συγχαρητήρια και για την επίδοσή σου. Μόνο μια μικρή παρατήρηση σχετικά με την σήμανση της διαδρομής: μάλλον χρειαζόταν μπογιά έντονου κόκκινου χρώματος, γιατί το χρώμα που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν σχεδόν κεραμιδί-καφέ (δεν ξέρω αν είχε ξεθωριάσει από τον ήλιο) και δεν βοηθούσε στην γρήγορη επισήμανση της διαδρομής από τον αθλητή, ειδικά στα κομμάτια που υπήρχε κοκκινόχωμα στο μονοπάτι (Ξηρόκαμπος και μετά).
Και του χρόνου!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+6 0 # Χρήστος Κατσιρόπουλος 11-10-2017 20:25
Καλώς τον Σκηρίτη...σε ευχαριστώ κατάρχην για τα καλά σου λόγια, προφανώς και η επίδοση είναι μετριότατη αλλά ας μην το συνεχίσουμε αυτό εδώ γιατί είναι εκτός θέματος... :lol:
Για την σηματοδότηση νομίζω σου απάντησε η Διοργάνωση, ωστόσο το μόνο που θα πρόσθετα είναι ότι ανεξαρτήτως του χρώματος και της ευκρίνειας του, ρε φίλε ήταν τόσο πυκνή που αυτοί οι λίγοι που χανόντουσαν θα πρέπει να δούν διαφορετικά τους αγώνες βουνού γενικά...δεν είναι 10άρι στο δρόμο...δεν κοιτάμε μόνο ρυθμό και πόσους θα περάσουμε....
Και εις άλλα με υγεία Δημήτρη...χαιρε τίσματα στην Τριπολιτσά... ;-)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+6 0 # Diamantis Nikos 11-10-2017 16:00
Καλησπέρα, θα μου επιτρέψεις Χρήστο να απαντήσω στο φίλο Δημήτρη. Ήταν φρεσκοπερασμένα όλα τα σημεία, θα εξετάσουμε το χώμα που αναφέρεις όμως, γιατί έχω τραβήξει από πολλά΄άλλα σημεία φωτογραφίες και φαίνονται ξεκλαθαρα, ακριβώς επειδή είναι πορτοκαλί. Επίσης, πέραν του ότι το κόκκινο χρησιμοποιείται κατακόρον από τους πάντες, οδοποιεία, ξυλοκόπους, κυνηγούς, τσοπάνιδες, αγώνες bike & moto - συνεπώς αντενδείνκειται - το πορτοκαλί είναι σήμα κατατεθέν του Αρίσταρχου. Επαναλλαμβάνω όμως πως θα το εξετάσουμε προσεκτικότερα. Σας ευχαριστώ και τους δύο για όλες τις επισημάνσεις, εκ μέρους της διοργάνωσης. Και του Χρόνου, καλά να είμαστε!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Swiss Peaks, Tor des Geants: Έλληνες τερματίζουν ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 15/09/2018 16:12
  Συγχαρητήρια σε όλους, όσον αφορά τα μπερδέματα , παρακολουθούσα το swispeaks και τον φίλο Βασίλη , από ένα σημείο και μετά το live τα έκανε μούσκεμα και έδειχνε άλλα αντί άλλων και μπέρδεψε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις χρόνους κλπ μετά το μισό εξαφαν ...

  Ολόκληρο...

   
 • Lakes District Sky Trails 2018: Στις Κορυφές των ...

  Σοφία Βλαβιανού, 12/09/2018 09:00
  Στέλιο αν έχεις ορειβατική/αναρ ριχητική εμπειρία, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το Lakes Sky Ultra - hard core αλλά αξίζει τον κόπο! Καλή συνέχεια :-)
   
 • Νεπάλ ... ένα οδοιπορικό πάνω απ'τα σύννεφα!

  ΑΡΙΣΤΕΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, 10/09/2018 09:32
  Μεστό κείμενο που σε παρασέρνει μέσα από τον ενθουσιασμό και την ειλικρινή ματιά της συγγραφέως σε αυτό που βιώνει, ταξίδι σε μία χώρα που δεν είναι εύκολη!! Μπράβο!!! Και στα επόμενα ταξίδια!!! :-)
   
 • Ultra Ursa Trail 2018: Και οι Πέντε ήταν Υπέροχες!

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΙΛΜΠΙΛΗΣ, 08/09/2018 14:46
  Δημήτρη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τρέχουμε σε τέτοιους υπέροχους αγώνες και να ζούμε τέτοιες μοναδικές στιγμές.
   
 • UTMB® 2018: Η Μητέρα των Αγώνων Βουνού!

  mig, 06/09/2018 15:56
  hey my greek friends, time for a first greek PTL team in 2019: who's in?

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Pyrenees Stage Run 2018 – The Key to the king…

Pyrenees Stage Run 2018 – The Key to the kingdom of Happiness!

Forget everything you know about trail and mountain races! Press the “reset” button inside your head and let’s go again from the beginning! Pyrenees Stage Run! Seven cons...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration