Οφθαλμός αντί οφθαλμού! Συνέντευξη με τον τεχνικό διευθυντή του Pyrenees Stage Run 2018!

Υπάρχει κάποιος που πάντα με μπλέκει σε μπελάδες. Δεν είναι κακός άνθρωπος, απλώς τραβάει τα προβλήματα σα μαγνήτης! Είναι ένας καλός φίλος, που γνώρισα πριν αρκετά χρόνια όταν ήμουν νεότερος και έκανα τα πρώτα μου βήματα στο ορεινό τρέξιμο. Ο Δημήτρης Τρουπής έχει το χάρισμα να ενθουσιάζεται με οτιδήποτε αφορά το ορεινό τρέξιμο ή άλλες παρόμοιες δραστηριότητες και να σου μεταδίδει αυτόν τον ενθουσιασμό, σχεδόν άμεσα, μέσα από τα λεγόμενά του. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως ποτέ δεν καταλαβαίνεις πού έχεις μπλέξει παρά μόνο όταν θα βρίσκεσαι στη μέση ενός αγώνα ultra-trail χαμένος, καταβεβλημένος, αφυδατωμένος και με τον καιρό να βγάζει όλο το μένος του επάνω σου! Ξέρω πως δεν είναι αυτή η πρόθεσή του αλλά, να, μερικές φορές εύχομαι να μπορούσα να του το ξεπληρώσω με το ίδιο νόμισμα. Οφθαλμός αντί οφθαλμού!

 

Ξεκίνησα, λοιπόν, να στίβω το μυαλό μου για ιδέες που θα φάνταζαν όμορφα δελεαστικές ενώ στην πραγματικότητα θα ήταν διαβολικές μέχρι το μεδούλι! Χρειάστηκα μονάχα λίγη ώρα για να καταλήξω σε ένα εκπληκτικό Μακιαβελικό σχέδιο και ήξερα, επίσης, τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά αυτή! Το όνομά του ήταν Tomàs Llorens Marès, τεχνικός διευθυντής του Pyrenees Stage Run. Δεν τον είχα συναντήσει ποτέ μου από κοντά μα είχε πολύ καλές συστάσεις και μια φήμη ιδανική για την περίπτωσή μου! Παρότι βρισκόταν χιλιάδες μίλια μακριά, σύντομα κατάλαβε τις προθέσεις μου, για το φίλο μου τον Δημήτρη Τρουπή. Για να γίνω πιο ακριβής, προσφέρθηκε ακόμη και να μου εξηγήσει όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δουλειάς του!

 

 

Κύριε Tomàs Llorens Marès σας καλοσορίζω σε αυτήν την ασυνήθιστη συνέντευξη. Εκ μέρους του Advendure και ολόκληρης της Ελληνικής δρομικής κοινότητας θα ήθελα να σας ζητήσω να είστε απόλυτα εχέμυθος σχετικά με τη συζήτηση που θα κάνουμε παρακάτω. Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να πιστέψει πως αυτό που πρόκειται να συμβεί θα είναι ένα τραγικό ατύχημα!

 

[Advendure]: Αυτό που θα ήθελα πρωτίστως να μάθω είναι αν ο φίλος μου, Δημήτρης Τρουπής, θα κλαίει με λυγμούς όταν όλα τελειώσουν. Πρόσφατα, είδα το τρέιλερ του αγώνα και όλοι κλαίνε την τελευταία μέρα όταν τερματίζουν στο Salardu! Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως θα βιώσει ο φίλος μου πρωτοφανή, αγωνιώδη πόνο;

[Tomàs Llorens Marès]: Αναμφίβολα, ο αγώνας μας έχει κάτι που προκαλεί στον καθένα συγκίνηση όταν τερματίζει στο τέλος... Δε μπορώ να πω με σιγουριά αν οφείλεται σε πόνο ή άλλο συναίσθημα μα είμαι βέβαιος πως οτιδήποτε κι αν είναι αυτό το νιώθεις στο πετσί σου! Το να περνάς τη γραμμή του τερματισμού έπειτα από 7 μέρες εξαντλητικής προσπάθειας, διασχίζοντας, ωστόσο, πανέμορφα τοπία, συντροφιά με καλή παρέα είναι κάτι που πρέπει να ζήσεις για να το καταλάβεις.

 

 


[Advendure]: Κάθε έγκλημα έχει το δικό του φονικό όπλο, τον κατάλληλο εξοπλισμό για να πετύχεις το σκοπό σου! Στην περίπτωσή μας, μιλάμε για μια εβδομάδα στα Πυρηναία Όρη τρέχοντας ή πεζοπορώντας σε μερικές από τις δυσκολότερες διαδρομές που υπάρχουν εκεί! Δεν αναφερόμαστε απλώς σε έναν αγώνα αλλά σε μια σειρά αγώνων που διαρκεί εφτά συνεχόμενες ημέρες! Θα μπορούσατε, λοιπόν, να μας αποκαλύψετε τι θα χρειαστούμε, από την κορφή ως τα νύχια, ώστε να τα καταφέρουμε;

[Tomàs Llorens Marès]: Δε θα χρειαστείτε τίποτα παραπάνω από αυτά που χρησιμοποιείτε σε κάποιον αγώνα μιας ημέρας και αυτό διότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη μεταφορά των υπόλοιπων αποσκευών σας, καθημερινά, από την εκκίνηση στον τερματισμό. Παρόλα αυτά, υπάρχει υποχρεωτικός εξοπλισμός για κάθε stage που περιλαμβάνει τα συνηθισμένα: κατάλληλο ρουχισμό για να αντιμετωπιστούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, νερό, αλουμινοκουβέρτα, σφυρίχτρα και τρόφιμα (τουλάχιστον 500 θερμίδες). Η μοναδική διαφορά, ίσως, με άλλους αγώνες είναι ότι ως ομάδα πρέπει να έχετε μαζί σας συσκευή GPS με το ίχνος της κάθε διαδρομής. Παρόλο που υπάρχει σηματοδότηση με κορδέλες, θεωρούμε πως τα ρολόγια / συσκευές GPS είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που βοηθάει την ασφαλή μετακίνησή μας στα ορεινά μονοπάτια. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τα συμπεριλάβουμε στον υποχρεωτικό εξοπλισμό (μία συσκευή, τουλάχιστον, για κάθε ομάδα). Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε όλα τα παραπάνω αν θέλετε να διαπράξετε το μεγαλύτερο έγκλημα όλων των εποχών!

 


[Advendure]: Δουλεύετε μόνος ή έχετε και συνεργούς; Οι εγγραφές επιτρέπονται μονάχα σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων οπότε, εύκολα, συμπεραίνει κανείς πως δεν είστε μόνος. Μπορείτε να πείτε μερικά λόγια για αυτούς που σας βοηθούν κατά τη διάρκεια του PSR; Τι σημαίνει, για σας, να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, δίπλα σας, που φροντίζει ώστε τα πάντα να είναι στην εντέλεια και όλοι ευχαριστημένοι;

[Tomàs Llorens Marès]: Στην πραγματικότητα, μαζί με εμένα υπάρχει και κάποιος άλλος που φροντίζει το ίδιο, κάθε χρονιά, για την πραγματοποίηση του PSR. Το όνομά του είναι Jordi Vissi. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εφτά ημερών, μια μεγάλη ομάδα, που αποτελείται από 35 άτομα, έχει επιφορτιστεί με τη μεταφορά των αποσκευών, από το ένα μέρος στο άλλο, με τη σηματοδότηση της κάθε διαδρομής, με τον έλεγχο ασφαλείας των δρομέων σε δύσβατα σημεία και ψηλά περάσματα, με το στήσιμο των σταθμών τροφοδοσίας και άλλου είδους εργασίες. Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο για τα μέλη αυτής της ομάδας είναι πως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι όλης αυτής της περιπέτειας, γνωρίζουν τους αγωνιζόμενους, αναπτύσσουν φιλίες μαζί τους και βιώνουν οι ίδιοι τον αγώνα μέσω των αθλητών. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που στο τέλος είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια.

 


[Advendure]: Ποιος είναι ο αρχηγός της σπείρας του Pyrenees Stage Run; Θα θέλαμε να μάθουμε πώς ξεκίνησαν όλα. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτού του είδους οι αγώνες, που πραγματοποιούνται σε stage από ομάδες δύο ή τριών ατόμων, δεν είναι τόσο διαδεδομένοι. Τι σκεφτόσασταν, λοιπόν, όταν προσπαθούσατε να διοργανώσετε ένα τέτοιο γεγονός;

[Tomàs Llorens Marès]: Όπως ανέφερα προηγουμένως, διοργανώνουμε τον PSR μαζί με τον Jordi. Και οι δύο  αγαπάμε το ίδιο το ορεινό τρέξιμο και τα Πυρηναία οπότε ακολουθήσαμε, απλώς, το παράδειγμα του γνωστότερου Transalpine-Run προσπαθώντας να αναδείξουμε την ομορφιά των Πυρηναίων. Μας αρέσει, επίσης, να ασχολούμαστε με τη διοργάνωση τέτοιων γεγονότων με απώτερο σκοπό όσοι συμμετέχουν σε αυτά να νιώθουν πως κάνουν κάτι ξεχωριστό! Άλλωστε το PSR περί αυτού πρόκειται: Συναισθήματα, περιπέτεια, προκλήσεις και τοπία που κόβουν την ανάσα. Είναι ένας μοναδικός αγώνας για μοναδικούς δρομείς!

 


[Advendure]: Δίχως αμφιβολία, η πραγματοποίηση ενός εγχειρήματος τέτοιου μεγέθους δεν είναι εύκολη, ειδικότερα την πρώτη χρονιά της διοργάνωσής του. Πόσο δύσκολο ήταν για σας; Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντήσατε ως τεχνικός διευθυντής του PSR;

[Tomàs Llorens Marès]: Όπως είπατε και ‘σεις δεν ήταν καθόλου εύκολο! Ξεκινήσαμε από λευκή κόλλα. Έπρεπε να επικοινωνήσουμε με όλες τις πόλεις, που αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς του αγώνα, και να τους παρουσιάσουμε το εγχείρημά μας, να βρούμε τις κατάλληλες ημερομηνίες και άλλα πολλά. Οι διαδρομές και τα μονοπάτια δεν χρειάζονταν καθάρισμα, παρόλα αυτά, ήταν αρκετά δύσκολη η εύρεση των κατάλληλων χώρων διαμονής, για τους αθλητές και τους συνοδούς τους, καθώς και η συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Πάντως, αυτές οι δυσκολίες ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον όλες οι πόλεις-σταθμοί του αγώνα ανυπομονούν για τη διεξαγωγή του PSR και αυτό διευκολύνει πολύ το δικό μας έργο τη χρονιά που διανύουμε.

 


[Advendure]: Ποιος ήταν ο κυριότερος λόγος που σας οδήγησε στη δημιουργία ενός αγώνα με αυτά τα χαρακτηριστικά αντί για μια συνεχή διαδρομή 240 χιλιομέτρων, με 15.000 μέτρα συνολικής θετικής υψομετρικής διαφοράς, στα Πυρηναία Όρη; Ο Tor Des Geants, παραδείγματος χάριν, είναι ένας γνωστός αγώνας που προσελκύει εκατοντάδες δρομείς κάθε χρόνο, παρότι είναι δυσκολότερος, στα νούμερα (330 χιλιόμετρα και 24.000 μέτρα συνολικής θετικής υψομετρικής διαφοράς), από τον Pyrenees Stage Run.

[Tomàs Llorens Marès]: Η επιθυμία μας ήταν να μπορέσουν όλοι οι συμμετέχοντες να βιώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την ομορφιά των Πυρηναίων και αυτό γινόταν μονάχα διοργανώνοντας τον αγώνα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δε θέλαμε οι δρομείς να τρέχουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου δε θα μπορούν να θαυμάσουν τα τοπία, και θα τερματίζουν εξαντλημένοι έπειτα από 240 χιλιόμετρα. Βασική μας επιδίωξη είναι οι αθλητές όλοι να χαρούν τη διαδρομή και να καταφέρουν, στο καθημερινό δείπνο έπειτα από κάθε stage, να γνωριστούν μεταξύ τους, καθώς και με τους εθελοντές και τον κόσμο που κατοικεί κοντά στα Πυρηναία. Πρόκειται για μια μοναδική, ολοκληρωτική εμπειρία! Διακοπές στα Πυρηναία που δε θα ξεχάσετε ποτέ και που μονάχα με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να απολαύσετε.

 


[Advendure]: Τα Πυρηναία Όρη είναι, πράγματι, ένα υπέροχο θέαμα μα αν δεν ξέρεις πού να κοιτάξεις τότε είναι απλά πέτρες και βράχια. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να προτείνετε τα δικά σας αγαπημένα μέρη σ’ αυτό το εφταήμερο ταξίδι ώστε τίποτα να μη μας ξεφύγει!

[Tomàs Llorens Marès]: Ο PSR αφορά όντως ένα ταξίδι, από την Ανατολή προς τη Δύση, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεσαι μάρτυρας της αλλαγής στη βλάστηση και στον σχηματισμό των βράχων, ολοένα και περισσότερο καθώς διασχίζεις τα Πυρηναία. Υπάρχουν stage με εντυπωσιακά δάση, ωστόσο, αν ψάχνετε τεχνικά μονοπάτια σε μεγάλα υψόμετρα, που οδηγούν σε φυσικά μπαλκόνια ιδανικά για να απολαύσεις τη θέα, τότε πρέπει να εστιάσετε την προσοχή και το ενδιαφέρον σας την τρίτη μέρα του αγώνα, καθώς εισέρχεστε στην Ανδόρρα περνώντας μέσα από την κοιλάδα Madriu-Perafita-Claror που αποτελεί μνημείο φυσικής κληρονομιάς της UNESCO. Δύο μέρες αργότερα, στο 5ο stage, ενώ αποχαιρετάτε την Ανδόρρα, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την ομορφιά των Εθνικών Πάρκων Comapedrosa και Alt Pirineu. Παρόλα αυτά, έχουμε κρατήσει τα πυροτεχνήματα για το τέλος, και το τελευταίο stage της διαδρομής που θα σας οδηγήσει μέσω ενός πραγματικά τεχνικού μονοπατιού, που κόβει την ανάσα, προς το Εθνικό Πάρκο Aiguestortes, μερικά μόνο χιλιόμετρα πριν τη γραμμή του τερματισμού.  

 


[Advendure]: Κατά τη γνώμη σας, ποια μέρα έχει αποδειχτεί η δυσκολότερη για τους δρομείς και ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

[Tomàs Llorens Marès]: Σίγουρα το δυσκολότερο stage είναι αυτό της πέμπτης μέρας για τους περισσότερους δρομείς! Η διαδρομή που πρέπει να καλύψετε έχει ανάπτυγμα 42 χιλιομέτρων με 2.800 μέτρων θετικής υψομετρικής διαφοράς. Ξεκινάει με μια μεγάλη και απότομη ανάβαση και οι περισσότεροι συγκινούνται όταν τερματίζουν εκείνη τη μέρα διότι διαπιστώνουν πως πρόκειται να καταφέρουν να ολοκληρώσουν όλη αυτήν την περιπέτεια, αν δεν τους συμβεί κάποιο ατύχημα ;).

 

[Advendure]: Αναμφίβολα το μυστικό για να τερματίζεις κάθε stage χαμογελαστός και εντός των χρονικών ορίων είναι η υγιεινή διατροφή και η καλή σωματική αποκατάσταση πριν από τον αγώνα. Αναφορικά με αυτό το θέμα, τι μπορεί να προσφέρει η διοργάνωση του PSR στους αθλητές της ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ξεκινούν ξεκούραστοι καθημερινά; 

[Tomàs Llorens Marès]: Πράττουμε το καλύτερο δυνατό ώστε η τροφοδοσία όλων των δρομέων να είναι επαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Για τον παραπάνω λόγο έχουμε φροντίσει να υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης ανά 10 χιλιόμετρα, κατά μήκος όλης της διαδρομής, καθώς και ένα μικρό γεύμα, έπειτα από τον τερματισμό του κάθε stage, για την ταχύτερη αναπλήρωση των δυνάμεων. Επίσης, θεωρήσαμε απαραίτητη την παροχή υπηρεσιών μασάζ σε όλους τους αθλητές, κοντά στον τερματισμό του κάθε stage, με σκοπό την αποκατάσταση των μυών που καταπονούνται περισσότερο σε τέτοιες καταστάσεις. Τέλος, πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι το πρωινό μα και ένα πλούσιο δείπνο συμπεριλαμβάνονται στο κόστος της εγγραφής. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του κάθε δείπνου γίνεται η τεχνική ενημέρωση της επόμενης ημέρας, δίνονται τα βραβεία στους νικητές και προβάλλονται βίντεο με εικόνες του stage που έχει μόλις τελειώσει.

 


[Advendure]: Γιατί επιλέξατε να διοργανώσετε τον Pyrenees Stage Run τις ίδιες ακριβώς ημέρες που διεξάγεται στις Άλπεις ένας πανομοιότυπος αγώνας, ο Gore-Tex Transalpine Run; Δεν πιστεύετε πως θα ήταν καλύτερη μια διαφορετική ημερομηνία; Με αυτόν τον τρόπο ίσως να δήλωναν συμμετοχή περισσότεροι δρομείς.

[Tomàs Llorens Marès]: Πράγματι, υπήρχε πρόβλημα με τις ημερομηνίες... Δε θέλαμε να διοργανώσουμε τον PSR την ίδια εβδομάδα με τον Transalpine Run μα ήταν αδύνατο να γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή. Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι πολλοί από τους δρομείς που έχουν, ήδη, αγωνιστεί στον Transalpine Run θα προτιμήσουν να τρέξουν στα Πυρηναία σε μια πιο “φρέσκια” διοργάνωση! Εσύ θα είσαι ένας από αυτούς; Άντε, λοιπόν, τι περιμένεις; Μην το σκέφτεσαι ξανά και ξανά, έλα να ανακαλύψεις την ομορφιά των Πυρηναίων!

 


[Advendure]: Όσο δυσκολότερος ο αγώνας, τόσο μεγαλύτερο το έπαθλο! Πείτε μας, σας παρακαλώ, περισσότερα για το βραβείο που κερδίζει κάθε ομάδα που περνάει την γραμμή του τερματισμού έπειτα από 240 χιλιόμετρα.

[Tomàs Llorens Marès]: Κάθε αγωνιζόμενος θα λάβει ένα ξεχωριστό, ξύλινο μετάλλιο καθώς και ένα πιστοποιητικό ολοκλήρωσης του αγώνα μαζί με ένα αντιανεμικό τζάκετ που θα λατρέψετε! Όσον αφορά τους νικητές, σ’ αυτούς θα απονεμηθούν κύπελλα και άλλα έξτρα βραβεία και δώρα.

 


[Advendure]: Τελευταία ερώτηση, και αυτή είναι η ευκαιρία να αποδείξετε τη φήμη που απόκτησε ο PSR τα τελευταία δύο χρόνια. Γιατί να ξοδέψει κάποιος ένα πραγματικά μεγάλο χρηματικό ποσό καθώς και μια εβδομάδα από το χρόνο του για να επισκεφτεί τα Πυρηναία και να τρέξει στον αγώνα που διοργανώνετε;

[Tomàs Llorens Marès]: Νομίζω πως έχω απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση μέσα απ’ όλην αυτήν τη καταπληκτική συνέντευξη. Είστε έτοιμοι να ζήσετε την πιο αξέχαστη εμπειρία της ζωής σας; Είστε έτοιμοι για 7 συνεχείς ημέρες ορεινού τρεξίματος; Είστε έτοιμοι να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπάει σαν τρελή για τα Πυρηναία; Είστε έτοιμοι να τερματίσετε τον Pyrenees Stage Run μαζί με φίλους απ’ ολόκληρο τον κόσμο που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσάς; Πιστεύω, λοιπόν, πως αξίζει, και με το παραπάνω, και ότι είστε πραγματικά έτοιμοι! Ραντεβού το Σεπτέμβρη στα Πυρηναία!

 

 

Σας ευχαριστώ κ. Tomàs Llorens Marès! Είστε, με βεβαιότητα, αρκετά πιο σατανικός από εμένα και δεν μπορώ να παραβλέψω την προσφορά σας για μια δωρεάν συμμετοχή στον Pyrenees Stage Run, μαζί με το φίλο μου Δημήτρη Τρουπή, σαν ομάδα “Advendure”! Είμαστε σύμφωνοι! Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα...

 

***Το Advendure είναι επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Pyrenees Stage Run 2018 και θα συμμετάσχει με την ομάδα του (Δημήτρης Τρουπής και Θεοχάρης Λεζπουρίδης) στον αγώνα που θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα από 2 ως και 8 Σεπτεμβρίου 2018. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην διοργανώτρια αρχή για την τιμή που μας έκανε να μας συμπεριλάβει ως επίσημους χορηγούς επικοινωνίας, για την προσφορά να συμμετάσχουμε χωρίς κόστος μα και για την θερμή φιλοξενία που μας επιφυλάσσει.


*** Περισσότερες πληροφορίες για το Pyrenees Stage Run μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο παρουσίασης της διοργάνωσης, το οποίο δημοσιεύσαμε πρόσφατα στο Advendure:


*** Οι εγγραφές είναι ανοιχτές για 45 ομάδες των 2 ή 3 ατόμων (5 είναι επιλογές της διοργάνωσης) μέχρι την 31η Ιουλίου 2018. Για τους αθλητές που θα εγγραφούν μέχρι τις 30 Απριλίου 2018 υπάρχει ειδική έκπτωση.

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ