BearTooth – goTenna: Το μέλλον της outdoor επικοινωνίας;

Όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποιο δάσος, ψηλή βουνοκορφή, βαθιά χαράδρα, απομακρυσμένη παραλία, μακριά από τον «πολιτισμό» επιδιώκοντας πολλές φορές την απομόνωση στην επικοινωνία με τον «έξω κόσμο». Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που έχουμε την ανάγκη σε μία δεδομένη δύσκολη στιγμή να επικοινωνήσουμε με κάποιον δικό μας ή –μακριά από μας- με κάποια υπηρεσία διάσωσης. Εκεί, όσο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ύπαρξη σήματος «καμπάνα», εντούτοις έχει αποδειχθεί ότι τις περισσότερες φορές ειδικά στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει. Στο πρόβλημα αυτό  φιλοδοξούν να δώσουν λύση δύο συσκευές που έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό δουλεύοντας με παρόμοιο τρόπο, η goTenna και η BearTooth!

Η βασική τους αρχή είναι ακριβώς η ίδια: δημιουργούν ένα «αυτόνομο» δίκτυο χρηστών παρόμοιων συσκευών στην ίδια περιοχή δίνοντας σας την δυνατότητα να επικοινωνείτε μέσω μηνυμάτων και φωνής (η BearTooth μόνο) ή να στέλνετε το στίγμα της τοποθεσίας σας στους άλλους χρήστες χρησιμοποιώντας απλά το κινητό σας τηλέφωνο, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης σήματος κινητής τηλεφωνίας! Ας τα δούμε όμως με λίγο παραπάνω λεπτομέρεια αφού επισημάνουμε ότι καμία από τις δύο συσκευές δεν τις είχαμε στα χέρια μας για να πραγματοποιήσουμε μια δοκιμή στο πεδίο. Θα καταβάλλουμε προσπάθειες για να έχουμε στα χέρια μας αυτές τις συσκευές έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την χρησιμότητά τους «εκεί έξω»

 

goTenna

https://www.gotenna.com

 

 

Πρόκειται για μία συσκευή πολύ απλή, εμφανισιακά σαν μια πλατιά κεραία, η οποία συνδέεται με το smartphone ή το tablet (iOS ή Android) μέσω της τεχνολογίας Bluetooth. Μόλις συνδεθεί με μια φορητή συσκευή, η goTenna στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τη δική της εφαρμογή που θα πρέπει να έχετε προ-εγκαταστήσει για να στείλετε μηνύματα κειμένου σε άλλους χρήστες goTenna οι οποίοι είτε βρίσκονται στις «επαφές» σας, ή με την επιλογή να μεταδοθεί σε άλλες συσκευές goTenna που βρίσκονται εντός εμβέλειας.

 

Η goTenna τροφοδοτείται από τη δική της ενσωματωμένη, επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου. Όταν είναι σε χρήση, η συσκευή μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση stand-by για περίπου 20 ώρες. Λειτουργία Stand-by σημαίνει ότι η συσκευή απλά λαμβάνει, δεν στέλνει. Όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε για να στέλνετε μηνύματα, τόσο μικρότερη η ζωή της μπαταρίας. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ζωή της δεν μειώνεται δραστικά, αυτό μένει όμως να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι σε μεγάλες διαδρομές θα χρειαστείτε μια φορητή μπαταρία ή έναν ηλιακό φορτιστή.

 

Θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας, γιατί να μην χρησιμοποιήσω ένα walkie-talkie ή έναν ασύρματο vhf/uhf? Ένας λόγος είναι η απλότητα. Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο για να επικοινωνείτε αφού η goTenna έχει κρεμαστεί στο σακίδιο και την έχετε ουσιαστικά ξεχάσει. Επίσης έχει ένα πλεονέκτημα που κάνει την goTenna να ξεχωρίζει από το εν λόγω συστήματα επικοινωνιών Όταν στέλνετε ένα μήνυμα σε κάποιον άλλο χρησιμοποιώντας ένα goTenna θα λάβετε μια απόδειξη επιστροφής που σας επιτρέπει να γνωρίζετε ότι παραδόθηκε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάποιος έχει πάρει το σημείωμα που του στείλατε.

 

Μιλώντας για … σιγουριά, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά και στο εύρος που έχει η goTenna. Υποστηρίζει λοιπόν ότι δουλεύοντας στο φάσμα των 151-154 MHz το εύρος στο πεδίο μπορεί να φτάσει τα 6 χιλιόμετρα ή και ακόμη παραπέρα ανάλογα με τα εμπόδια που βρίσκονται ανάμεσα σε δύο συσκευές. Στην πόλη λόγω ύπαρξης υψηλών κτιρίων αδιαπέραστων από τις συχνότητες αυτές το εύρος πέφτει στο 1,5 χιλιόμετρο.

 

Ένα πολύ ελκυστικό χαρακτηριστικό της goTenna είναι η δυνατότητα διαμοιρασμού της τοποθεσίας σας στους άλλους χρήστες μέσω του ενσωματωμένου GPS που διαθέτει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα σε περίπτωση που έχετε χαθεί να στείλετε το στίγμα σας ακόμη κι αν δεν ξέρετε να «διαβάσετε» τις συντεταγμένες του GPS για να το αναφέρετε.

 

Η goTenna πωλείται σε ζεύγη και κοστίζει 199$. Προς το παρόν η εταιρεία δεν κάνει αποστολές εκτός ΗΠΑ όπου και η έδρα της, υπόσχεται όμως ότι μέσα στο 2016 θα είναι εφικτή η παράδοσή του σε όλον τον κόσμο.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Κεραία
  • 2-watt radio
  • Επαναφορτιζόμενη μπαταρίαι όντων λιθίου
  • Micro-USB είσοδος για φόρτιση
  • Bluetooth-LE interface
  • Led κατάστασης συσκευής
  • Ιμάντας πρόσδεσης σε σακίδιο
  • Αδιάβροχο
  • Αντοχή στην σκόνη
  • Διαστάσεις: 147.3 mm x 25.4 mm x 12.7 mm. Με πλήρως ανοικτή κεραία το μήκος φτάνει τα 55.8 mm
  • Βάρος: 52 g
  • Τιμή: 199$ το ζευγάρι

 

BearTooth

https://www.beartooth.com/

 

 

 

Παρόμοιας λογικής με την goTenna με περισσότερα όμως χαρακτηριστικά (… και ακριβότερη τιμή).

 

Πρώτη μεγάλη διαφορά η συχνότητα που χρησιμοποιεί, αυτή των 900 MHz, συχνότητα που χρησιμοποιούν και κάποιες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να παρέχουν 4G κάλυψη στο δίκτυό τους. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη «πυκνότητα» κάλυψης και μεγαλύτερο εύρος. Με αυτόν τον τρόπο το εύρος σε ανοικτό πεδίο (και όχι στην πόλη) μπορεί να φτάσει από συσκευή σε συσκευή ακόμη και στα 16 χιλιόμετρα για αποστολή γραπτού μηνύματος και στα 8 χιλιόμετρα για φωνητική επικοινωνία!

 

Ναι, σωστά! Εδώ ερχόμαστε στο 2ο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της BearTooth έναντι της goTenna και αυτό είναι ότι ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει φωνητικά σε πραγματικό χρόνο με άλλους χρήστες BearTooth που βρίσκονται εντός εμβέλειας.

 

Το τρίτο πλεονέκτημα το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι η ζωή της μπαταρίας. Η ενσωματωμένη μπαταρία ιόντων λιθίου είναι χωρητικότητας 3000 mAh και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 μέρες σε standby mode με μία μίνιμουμ χρήστη αποστολής μηνυμάτων, διάρκεια πολύ μεγαλύτερη από της goTenna. Η BearTooth συσκευή μπορεί εκτός των άλλων να χρησιμοποιηθεί και σαν ένα power bank, σαν μια πηγή δηλαδή φόρτισης του κινητού μας σε έκτακτες περιπτώσεις με την ζωή βέβαια της μπαταρίας να μειώνεται αρκετά.

 

Όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά χρήσης είναι ίδια με του goTenna αφού και η BearTooth συνδέεται μέσω Bluetooth με το κινητό σας και όλη η λειτουργία της συσκευής πραγματοποιείται μέσα από την εφαρμογή που πρέπει να έχετε προ-εγκαταστήσει. Έχει και η BearTooth την δυνατότητα αποστολής του στίγματος GPS της τοποθεσίας στην οποία βρισκόσαστε.

 

Η BearTooth πωλείται και ξεχωριστά μία μία με την αρχική τιμή της όμως να εκτοξεύεται στα 198$ το κομμάτι, διπλάσια τιμή από της goTenna, κάτι που πολύ πιθανόν να αποτρέψει τους περισσότερους από εμάς να την προμηθευτούμε. Υπάρχει προς το παρόν η δυνατότητα προ-παραγγελίας με έκπτωση 50%, αφού η συσκευή θα είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο του 2016.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • LOS Range: 8χλμ Φωνή, 16χλμ Κείμενο
  • NLOS Range: 3,2χλμ Φωνή, 6,4χλμ Κείμενο
  • 900 MHz Digital Πομποδέκτης (US Spec: 902MHz - 928MHz)
  • 1W Εκπομπή ισχύος (30dBm)
  • AES 256-Bit Κρυπτογράφηση κειμένου - φωνής
  • Bluetooth 2.0 Διασύνδεση με Smartphone
  • Διάρκεια μπαταρίας: 4 μέρες
  • 3000mAh ισχύς μπαταρίας
  • USB Type-C Είσοδος αμφίδρομης φόρτισης (2.1A)
  • Διαστάσεις: 6.19 x 10.16 x 1.24 εκ
  • Βάρος: 127.6 γρ
  • Τιμή: 198$ το ένα 

 

 

Ωραία όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το θέμα όμως είναι κατά πόσο θα «περπατήσουν» και αν επικρατήσει μία τέτοια τεχνολογία, ποια θα είναι αυτή. Το παρελθόν έχει δείξει ότι στο τέλος μόνο ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μπορεί να επικρατήσει και θα εξαρτηθεί καθαρά από την βάση χρηστών που θα δημιουργηθεί μόλις αυτού του τύπου οι συσκευές γίνουν ευρέως γνωστές στο κοινό.

 

Η γνώμη μας είναι ότι προς το παρόν και αν οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα δύσκολα μεμονωμένοι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία η οποία μπορεί όμως κάλλιστα να βρει πεδίο δόξης λαμπρό σε ορειβατικούς συλλόγους, σχολές ορειβασίας ή σε οργανωμένες ομάδες που επιζητούν επιπλέον ασφάλεια στις εξορμήσεις τους.

 

Η τεχνολογία παρόλα αυτά προχωράει με γοργά βήματα μπροστά και μακάρι να διαψευστούμε!

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ