Virgin Forest Trail 2016: Μεταγωνιστικό δελτίο τύπου διοργάνωσης

27 Οκτ 2016

Παρελθόν αποτελεί πλέον η 10η επετειακή διοργάνωση Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου ή V.F.T. Μια παροιμία λέει πώς αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, αλλά στην περίπτωση του VFT τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η πρώτη για τα ελληνικά δεδομένα, διοργάνωση υπερμαραθώνιου αγώνα ορεινού τρεξίματος.  Πολλοί είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες που κατά καιρούς, αλλά και συνεχόμενα, τίμησαν  με τη συμμετοχή τους, τους  αγώνες VFT. Μετά από 10 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, η διοργάνωση, προσφέρει στους αθλητές και στους αθλούμενους, μια πλειάδα επιλογών από αγώνες, κατά το δεύτερο Σ/Κ του Οκτωβρίου. Αγώνες από 162 χιλ. έως αγώνες για άτομα με ειδικές ικανότητες.

Από την πρώτη στιγμή η διοργάνωση έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο την ασφάλεια αθλητών και εθελοντών. Για την επίτευξη του στόχου, αυτού δεν έκανε και δεν κάνει την παραμικρή έκπτωση. Οι ενέργειες που καταβάλλει κάθε χρόνο επιβραβεύονται στα σχόλια των αθλητών. Ξεκινώντας από την ασφαλιστική κάλυψη αθλητών και εθελοντών, από τον υποδειγματικό καθαρισμό και παραδειγματική σηματοδότηση των διαδρομών, όλων των αγώνων της διοργάνωσης, την κατασκευή μικρών γεφυρών για το πέρασμα χειμάρρων, την συντήρηση παραδοσιακών γεφυριών, αλλά και συνεργαζόμενη με τις ένοπλες δυνάμεις για την τοποθέτηση πλωτών γεφυρών για την διέλευση με ασφάλεια ορμητικών παραποτάμων.  Δεν αρκείται όμως μόνο σ’ αυτά. Εφάρμοσε και τελειοποίησε με τη βοήθεια συνεργατών ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των χρόνων διέλευσης των αθλητών, παράλληλα με την παραδοσιακή χειρόγραφη καταγραφή. Επίσης μια πλειάδα ραδιοερασιτεχνών διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ του κέντρου συντονισμού και των διαφόρων Σταθμών Τροφοδοσίας. Επέβαλε εξ αρχής την ύπαρξη υποχρεωτικού εξοπλισμού και τον έλεγχό του, τόσο κατά την παραλαβή του αριθμού αθλητή, όσο και σε τυχαία σημεία επί της διαδρομής. Οι προσπάθειες των αθλητών υποστηρίζονται από ικανοποιητικό αριθμό Σταθμών Τροφοδοσίας, υπερδιπλάσιο αριθμό  Σημείων Ελέγχου, τριών διαπιστευμένων ελληνικών ομάδων διάσωσης και μια στρατιά 500 και πλέον εθελοντών.

 

 

Οι εθελοντές μας έχουν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία, καταβάλλοντας φιλότιμες, ανιδιοτελείς, πολύωρες και πολυήμερες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των αθλητών. Οι Σταθμοί Τροφοδοσίας, κατά ομολογία των αθλητών, πλούσια εφοδιασμένοι και εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα υλικά και τρόφιμα. Η παραδοσιακή φιλοξενία και η υποδοχή στους χώρους αυτούς σε κλίμα φιλίας και κατανόησης είναι παροιμιώδης.

 

Οι ομάδες διάσωσης πάντα έτοιμες να επέμβουν, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό τους και φέτος.

 

Αξιοσημείωτη είναι και η ταχύτατη μεταφορά αθλητών, που για κάποιο λόγο διέκοψαν την προσπάθειά τους, από το σταθμό εγκατάλειψης στο Παρανέστι. Φέτος ο χρόνος προώθησης των αθλητών από τα διάφορα ΣΤΕΚ στο Παρανέστι, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Επίσης η εγγύτητα του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου αυξάνει τα στάνταρ ασφαλείας της διοργάνωσης.

 

Μια διοργάνωση που ενεργεί με υπευθυνότητα και σύνεση. Το 2014 διέκοψε τον αγώνα VFUT και ακύρωσε όλους τους υπόλοιπους αγώνες της διοργάνωσης, απεγκλωβίζοντας σε σύντομο χρόνο αθλητές και εθελοντές. Εξασφάλισε την ακεραιότητα αθλητών και εθελοντών με μια  υποδειγματική επιχείρηση διάσωσης. Μια ομόφωνη απόφαση της Ο.Ε  για την οποία δέχτηκε επικρίσεις και σχολιασμούς αλλά ακόμη και σήμερα έχω την αίσθηση ότι πράξαμε το σωστό. Αυτή η απόφαση μας, επέβαλε τη δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών σε περίπτωση κακοκαιρίας.

 

Η διοργάνωση που τολμά να θίξει τα κακώς κείμενα και από τις λίγες που δε δίστασε να ακυρώσει και να τιμωρήσει αθλητή, που προσπάθησε να παραβεί τους κανονισμούς.

 

Επίσης διαθέτει δικούς της αποθηκευτικούς χώρους, που εξασφαλίζουν την καλή διαχείριση υλικών και τροφίμων.

 

Ο αγώνας VFUT της διοργάνωσης χαρακτηρίστηκε από τους σκληρότερους και πλέον απαιτητικούς του είδους του, ύστερα από τις τελευταίες αλλαγές. Είναι η πιο «παρθένα» διαδρομή αφού διέρχεται από απομονωμένες, πραγματικά «παρθένες» περιοχές και έχει τη μεγαλύτερη εγγύτητα με το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου. Η δε διαδρομή Nestos Trail είναι από τις γραφικότερες του είδους της.

 

Η διοργάνωση VFT, αφουγκράζεται τις γνώμες και τις παρατηρήσεις αθλητών, συνοδών, εθελοντών, όπως και κάθε καλόπιστη κριτική. Καινοτομεί και πρωτοπορεί. Για παράδειγμα,  προέβη σε αλλαγή της ώρας έναρξης του αγώνα VFUT, ύστερα από παρατηρήσεις αθλητών, αφού προηγουμένως εξασφάλισε την επάρκεια των εθελοντών. Εφάρμοσε το καινοτόμο σύστημα χρονομέτρησης που αναφέρθηκε πιο πάνω. Είναι η μόνη διοργάνωση που παρέχει φιλοξενία σε οργανωμένα καταλύματα. Μάλιστα, για την επόμενη διοργάνωση, οι προοπτικές διαμονής διαγράφονται ακόμη καλύτερες. Ακόμη αποτελεί τη μοναδική διοργάνωση που εξασφαλίζει την ανέξοδη μετακίνηση των αθλητών από το χώρο φιλοξενίας προς το χώρο εκκίνησης και από το χώρο τερματισμού προς το χώρο φιλοξενίας. Τέλος, η μόνη διοργάνωση που συμπεριλαμβάνει στο «μπουκέτο» αγώνων της, αγώνες για άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες.

 

Είναι μια διοργάνωση πιστοποιημένη στην I.T.R.A καθώς και στο U.T.M.B με τους αντίστοιχους βαθμούς αξιολόγησης του κάθε αγώνα.

 

Επίσης αποτελεί μια καλή πρακτική συνεργασίας, όλα αυτά τα χρόνια με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

 

Όλους εσάς, οι οποίοι συναισθάνεστε την αγωνία και την ελπίδα μας, μοιράζεστε τις ίδιες αξίες και βιώσατε μοναδικές στιγμές και συναισθήματα αλλά και τους νέους φίλους που έχετε την πρόθεση, επιθυμία και βούληση να νιώσετε παρόμοια συναισθήματα και να συναισθανθείτε μαζί μας, σας περιμένουμε το επόμενο φθινόπωρο, από 13-15 Οκτώβρη 2017.

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ